Şifanur Özçelik ŞİRİN

Şifanur Özçelik ŞİRİN


Yol Yorgunu - Ayşe Ay

09 Haziran 2023 - 00:24

YOL YORGUNU * AYŞE AY
Ayşe Ay’ın yazdığı “Yol Yorgunu” eserini uğurlarken ruhhanemde kalan güzellikleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Ki güzellikler paylaşılınca çoğalır.
Yazarın ilk eseri olan bu güzel öykü kitabı Yol Yorgunu’nda, biz okuyucuları 6 uzun öykü karşılıyor.


Duru ve akıcı bir dil kullanan yazar, yer yer Anadolu’nun bağrından koparak gelen özgün kelime ve cümleler ile biz okuyucularını, farklı bir ruh hali içinde yolculuğa çıkarıyor.

Yol Yorgunu eseri tema olarak “kadın ve aile”yi ele alıyor. Kadının aile içindeki yeri ve önemini, bunun yanında yok sayılmasını derin hikâyeler ile bizlerle buluşturuyor.

Bazen hüzün, bazense mutluluk kaplıyor içimizi.
Kitaba ismini veren  “Yol Yorgunu” öyküsü: “Sensiz de”, “Siyah Passat” ve “Menderes” adlı birbirinin devamı niteliğindeki üçleme şeklinde güzel üç öyküden oluşuyor.

“Suyu sert coğrafyaların çocuğuyum ben. Sen her mevsim ılıksın. Her mevsim yumuşak. Her mevsim durgun. Kar suları karışmaz ki suyuna. Bütün zerrelerinle seversin, sevince. Huzurlu, dingin, ılık… Yudum yudum, damla damla dolarsın insanın içine. Oysa içinde senin olduğun hiçbir hayalim olmadı benim. Hiçbir zaman. Hâlâ yok!”

“Pelit Ağacı” öyküsünde, “Yolun ortasında yoldaşını sebepsiz değiştiren yolunu kaybetmeye hazır olmalı oğul.” diyerek ders niteliğinde bir toplumsal yarayı işliyor.

“Teslime” öyküsünde,  “Öksüzlük yüreği yufka olmanın doruk noktasına taşır insanı, iki gözü iki çeşme gülüşler bundandır.” diyor ve mutlu sonla yüreğimize su serpiyor.

“Akrep Kavanozu” öyküsünde, “Evde, tarlada, fabrikada ya da resmî dairedeki gayretiyle hem kendisinin hem yuvasının başındaki türlü dumanları dağıtan bir lodos.” sözleriyle Gülseminin gücünü ve dirayetini işliyor.

“Tablo” öyküsünde, “Kadınlara toplumun dayatmasıyla çoğu zaman yine başka kadınlarca biçilen dar kalıpları, bazen bir çapayla bazen bir yumak iple bazen bir tebeşir ya da kalemle bazen de bir fırça darbesiyle yine kadınlar kıracak.” sözleriyle Aysel'in gerçekleşen hayallerine şahit oluyoruz.
“Dönüş” öyküsünde,  “Yuva bizim her şeyimizdi. Bize atalarımızdan kalan mutluluktu, hatıralarımızdı. Bizi son nefesimizi verirken bile çağıran, kendine çeken ve bize ‘Artık çök!’ diyen toprak parçasıydı.” sözleriyle, Nazire teyzenin yuvasına dönüş hikâyesini dinliyoruz.
 Ve son olarak “Tek Kulak” öyküsünde, “Aşına bir bütün soğan doğrayamasa da o aşla gönülleri bir edendir ana…” cümlesi ile okuyucunun yüreklerinde taht kuruyor.

Yazarımızın güzel edebiyatta anlatı teknikleri kullanarak oluşturduğu bu öykülerini zevkle okudum.

Ayrıca 10 Haziran 2023 Cumartesi günü Sevgili Yazarımız Ayşe Hanım ile bu güzel kitabı ile ilgili hasbihal edeceğiz. Yakın olan tüm dostlarımızı 10 Haziran 2023’de Nevşehir’de gerçekleştirecek olan bu güzel kitap üzerine hasbihale şimdiden davet ediyorum.

Kaleminize ve yüreğinize sağlık Ayşe Ay hanımefendi. En kalbi sevgilerimle…
Sevgili dostlarımıza da iyi okumalar diliyorum.

Hepimiz, bir yol yorgunu değil miyiz aslında. Hayat yol, biz ise bu yolun yorgunları…

Yolda olmak esastır düsturuyla, yorgun da olsak istikamet üzere olmak duasıyla, kalın sağlıcakla…


Şifanur ÖZÇELİK ŞİRİN

Reklam

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ayşe Ay
    11 ay önce
    Çok teşekkür ederim Şifanur Hanım. Ne güzel sözler, düşünceler... Çok mutlu oldum. Sizin de kaleminize, yüreğinize sağlık.