Sezgin Duyar

Sezgin Duyar


Pil ile başlayan ASELSAN hikâyesi

03 Ekim 2022 - 04:53

Nereden nereye!
Pil ile başlayan ASELSAN hikâyesi.
Yıl 1986/87 Ankara Askeri Kantin de görevliyim. Sorumlusu olduğum reyon pil ve benzeri ihtiyaç maddeleri de bulunduruyor. Reyonuma asker emeklisi, muhtemelen albay emeklisi bir beyefendi geldi, çantasından radyosunu çıkarttı;

  • Evlâdım buna göre piliniz var mı?
  • Var komutanım. Orta boy pilleri tezgâh üstüne çıkarttım, radyosuna takmak için radyosunu istedim, geri çekti!
  • Hayır evlâdım, ben ASELSAN pil istiyorum.
  • (Mahcup olarak) Maalesef komutanım ASELSAN’ın pillerinden yok (doğrusu varlığından haberdar bile değildim) tüketimiz çok az olduğu için az miktarda Bereç ve Kivi pillerden alıyoruz, zaten uzun süre de satılmıyor.
  • Evlâdım ASELAN’a destek çıkın, yerli pil satın, burası askeri kantin.
  • Haklısınız komutanım, kantin yönetimine bu konuşmayı arz ederim.
  • Bak asker evlâdım, 1974 yılında Genel Kurmay’ın tedarik subayı olarak görevliydim. Kıbrıs Harekât kararı alınmış, hızla ihtiyaç kalemlerini yurt içinden tedarik etmeye çalışıyordum. En önemli ihtiyaç kalemimiz, o takoz gibi NATO’nun verdiği telsizlerin batarya sorunu vardı. Bunları ne NATO’dan, ne de yurtdışında isteme şansımız yoktu, zira harekâta çok gizli hazırlanıyorduk, bilinmesiyle birlikte önümüze engel koyarlardı. Türkiye’de üretim yapan fabrikalara gittim, görüşmeler yaptım, ebatlarını vererek çok miktarda ihtiyacımız olduğunu söyledim. Hemen uyandılar, o zamanlarda Kıbrıs’ta olup bitenler artık dayanılmaz boyutlara ulaşmış, herkes Türkiye’nin müdahale etmesini bekliyordu. Bu pilleri üreten firmalar Gayrı Müslimlerdi. Bahane uydurup üretmeyi reddettiler. Yapacak bir şey kalmamıştı. Raporumu hazırlayıp Genel Kurmay Başkanlığı’na iletilmek üzere teslim ettim. Raporumda durumu olduğu gibi aktarıp, acilen kendi batarya üretimine başlamamız gerektiğini detay ve gerekçeleriyle arz ettim. Raporum doğrultusunda acilen Batarya üretim tesisi kuruldu, ardından başka ihtiyaç maddeleri de eklenerek o tesisin adı ASELSAN oldu. Bak şu sesini duyduğun F16’ların modernize edilmesi ve uçuşları, bize verilmeyen o piller sayesinde oldu. Yani kötü komşu bizi fabrika sahibi yaptı.
Evet, bu konuşma emekli komutanımızla aramızda geçen konuşmadır. Lütfetti  bana bunları anlattı.
 

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum