İsmail NERİMANOĞLU

İsmail NERİMANOĞLU


Arif Nihat Asya Kültür Merkezi

06 Temmuz 2023 - 11:31

ARİF NİHAT ASYA KÜLTÜR MERKEZİ
Yüreğir nüfusu 2022 yılına göre 404.726. Bu nüfus, 204.028 erkek ve 200.698 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,41 erkek, %49,59 kadındır. Diyeceksiniz ki konu ne ki alakası ne olsun? Yüreğir kaza olmadan evvel Adana'nın gelecek vadeden yerleşim yerlerinden bir yer idi. Daha sonraki kötü yerel yönetim mantalitesiyle şehircilik anlayışı Adana'nın bütün kapsamadı...  2000 yılından beridir defalarca kentsel dönüşümüyle alakalı yazılar kaleme aldığımı hatırlıyorum. O günler Yüreğir'e değil bir kazma vurulması fikri olarak dahi bir anons duymadık... Varsa yoksa Kuzey Adana... Dönemin belediye başkanı ile ilgili şehir efsaleri de halkın bir çoğunun hafızalarında yer etmiş olmalı ki hâlâ konuşuluyor... Mesela o efsanelerden biri şöyle: "Benim oğlan çok ballı. Bütün ana cadder ve en güzel yerleşim yerleri benim oğlumun arsalarının bulunduğu yere denk geliyor" Bunu kim diyebilir bir evladın anne ve babası... Efsane bu ya...

Baktığınız zaman Yüreğir, caddesi, sokağı olan ve bâkir bir yerleşim alanıyken nasıl olmuşsa gözden düşmüş ve bu günlere gelen kangren halini alan yerleşim plânı içinde bir ilçe hüviyetinde. Son yıllarda kentsel dönüşüm hamleleri söylense de hali hazırda ciddi bir çalışma görülüp görülmediğini politikaya boğmadan Yüreğir İlçe Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir'den cevabını almak lazım... Önceki dönem Yüreğir İlçe Belediye başkanlarını da dinlemek gerektiği kanaatindeyim.

Hep birşeyler eksik, hep birşeyler yarım, hep birşeyler mazeretli... Birçok caddesi ve sokağı olan Yüreğir Belediyesi ilçe sınırları içinde Mustafa Kemâl Paşa Bulvarı üzerinde Yüreğir Kültür Merkezi bulunmakta... Hem Adana'nın hem de merkez ilçe Yüreğir'in ihtiyaçlarına cevap veren bu merkezin ismini ve Arif Nihat Asya Kültür Merkezi yapılmasını tavsiye ediyorum.

Neden Arif Nihat Asya derseniz  şöyle izah edeyim. Millî şairlerimizin önde gelen isimlerindendir. Nâm-ı diğer Bayrak Şairi'dir. Adana'da vazife yaptığı dönemin Bayrak şiirini yazmıştır. Memleketinden ziyade Adana ile daha bir ön plâna da çıkmaktadır.

Bayrak Şairi'nin ismi kültür merkezlerinden birine verilmemiş olması ya yerel yönetim zafiyeti ya da ideolojik bir bakış açısına sahip mankurtların tutum ve davranışıdır diye düşünüyorum.

Buradan -yineleyerek- yetkililere ve hasleten Yüreğir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Koccaispir'e sesleniyorum. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndaki Yüreğir Kültür Merkezi'nin ismini Arif Nihat Asya Kültür Merkezi olarak değiştirilmesini önerirken çok da yakışacağını düşünüyorum.

 

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum