Nezir Ertuğrul

Nezir Ertuğrul


Kalp

11 Mart 2023 - 11:50

Ayna ardındaki sır olmadığında basit bir camdır. Ama sırrını giyindiğinde o zaman bize görüntü verir. Aynanın ardındaki sır hep ne görmek istiyorsanız onu size gösterir. Sır kendisine ne yakışıyorsa görevi neyse onu yapar.

İnsanın da sırrı kalbidir. Sizin kalbinizin içinde barındırdığınız şey ne ise ruh ve beden onu yansıtır.

Kalp bir topraktır orayı kazıyıp hangi çiçeğin ağacını ekerseniz o çıkar. 
Gül ise gül, zakkum ise zakkum. Hatta verdiğiniz su bile farklılaştırır toprağı. Bu toprağın bir istisnası vardır. Buradan yetişen ağacın kökleri, dalları, çiçeği, kokusu sadece kendi toprağında saklı kalmaz başka topraklara da sirayet eder.

Hz. Ali (r.a) der ki: “Kalpler içi boş kaplara benzer; iyi olanı, içi iyilikle dolu olandır.” Kalbinizin içi neyle doluysa o etrafınıza saçılır. Zira iyilik ve güzellik paylaşıldıkça çoğaldığı için içinde iyiliklerin olmasına dikkat edin.

Kalbiniz nasıl ise öylesinizdir.
 Sizden yansıyan neyse karşınızdakine o aksettirilir. İstediğiniz kadar diliniz farklı dünsün kalbin dili olan gözleriniz sizi muhakkak ele verir.

Şems’in çok güzel bir sözü vardır: “Allah sadece kalbi verir, içini sen doldurursun” diye. Yani kalbin hükmü belli bir çerçevede insanın kendi elindedir.

Vücudun ve ruhun ana motoru kalp olduğu için zaten ayetlerde, hadislerde önce oranın düzeltilmesi emredilir. İnsan derin bir kuyudur. Kalp oranın güneşidir.

Kalbine bakmasını bilen kurtuluşa erendir. Uzun bir yolculuk, büyük acılar gerektirir kalbe bakmasını bilmek için. 
Dumanlı dağların ardında güzellikler vardır derler. Kalbin de çektiği her acıdan sonra kurtuluşa erdiren güzellikler vardır.

İnsanın kendisini tanıması için kalbine bakması yeterli olacaktır. Eğer bakabilirseniz ya da görebilirseniz işte o zaman güzellikler, iyilikler etrafınıza yansır.

Kalp sevgiyle, iyilikle yoğrulmuştur. Kötülüğü kabul etmez. 
Kalbin kararması aslında bir nevi kalbin ölmesidir. Kalbin ölmesi demek ise insanın sadece bir ceset olarak ortalıkta dolanmasıdır.

İnsanların en çok sakınması gerektiği şeydir kalp.
 İnceliğiyle kocaman dünyaları taşısa da en küçük bir darbede kırılır.

    Kalp sevmekten yorulmaz…

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum