Gülhan YILDIRIM

Gülhan YILDIRIM


Doğa Ve Canlılarına Olan Görevlerimiz… (1)

03 Haziran 2022 - 15:05

Doğa Ve Canlılarına Olan Görevlerimiz… (1)
İnsanlık;  doğaya ve canlılarına karşı sorumlulukları olduğunu bir kabul etse, bunu bir algılasa dünyamız tamamen değişirdi. Bu sorumlulukları yerine getirebilen yâda getirmek için çabalayan insanlar, bireysel bilince ulaşmış, olgunlaşmış ve ahlakını güzel yönde ilerletmiş insanlardır benim gözümde. Bu dünya için yaratılan insan dışı canlıların hepsi bir görev üstlenmiştir oysaki ve onlar bu görevlerini tıkır tıkır yerine getirirken insanlardan habersiz, insanlık neden oturur neden durur kendi görevlerini yerine getirmek için?
Dünyanın bu kusursuz dengesi içerisinde aslında dengeleri bozmaya çalışan yegâne canlı değil midir insan? Oysaki diğer canlılardan üstün özelliklerde yaratılmamış mıydı? Niçin bu yaratılmışlığını olumlu, faydalı yönde kullanamadı?

Yaşamı bütünüyle düşündüğümüzde gezegenimizin şu anki durumu içler acısı iken, bu durumu değiştirmek için çabalamak, sorunların taa çekirdeğinden irdeleyip çözmeye başlamak gezegenimizi daha yaşanılır hale getirmez mi?

Hal böyle olunca, doğanın eşsiz canlılarına karşı görevlerimizi şöyle bir sıralasak… Niçin doğanın canlıları diyorum? Bu canlılar dünyanın dengesinin temelini oluşturuyor çünkü. Her canlı bir görev için yaratılmış dediğimizde bunu gerçekten hissederseniz anlayacaksınız. Örneğin bir kedi; doğal yaşamın parçasında farelerin dünyamızı istilasını önlerken bir yandan da farelerden insanlığa bulaşacak hastalıkları da önlemiş oluyor. Örneğin bir kirpi; tarlalarda yetişen meyve sebzelere dadanan böcekleri tüketirken, bir yandan da oradaki emeğin boşa gitmemesini, zarar ziyan olmamasını sağlıyor. Ya karıncalar; toprağın hava almasına ve humus yönünden, zenginleşmesine katkı sunarken, ormanda ki ağaçlara zarar veren böcekler ile beslenip doğanın dengesinin bozulmasını önlüyor. Karıncalar tohumları yuvalarına taşıyarak, onların filizlenmesine ve çoğalmasına katkı sağlıyor. Arılar peki.. Ünlü fizikçi Albert Einstein arıların ekosistemdeki önemini "İnsanlık arılar olmadan sadece 4 yıl hayatta kalabilir" diyerek açıklamışken,  arıların ürettiği insana ve insanlığa faydalı bal ve bunun yanında  polen, balmumu, propolis, arı sütü, arı zehrini düşündüğümüzde tüylerimiz diken diken olmuyor mu?
Daha bunlar gibi milyarlarca ÖRNEK=GERÇEK  varken, bu canlılara karşı yapacağımız küçücük sorumluluklar, insanlığa ne kadar büyük faydalara sebep olacak düşünebiliyor musunuz..

Bireysel ve Kurumsal olarak sorumluluklarımız aslında o kadar az ki  ve bu az olan sorumluluklar dünyamız için o kadar büyük fayda ki…   

 

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum