Kalp Çarpıntısı(Taşikardi) Nedir?
Kalp çarpıntısı/taşikardi; kalbin yüksek tempoda ya da düzensiz şekilde çarpması, kalp atım hızının dakikada 100 üzeri olması durumudur. Günlük bir insanın kalp atım hızı, dakikada ortalama 60-100 aralığındadır. Uyku esnasında nabız bu aralığın altına inilebilir.
Kalbimizin elektrik şebekesine benzer bir sistemi vardır. Kalpten çıkan uyarılar belli yerlerden giderek kalp kası hücrelerine iletilip kalbin kasılmasını sağlar. Çok çeşitli nedenlerle kalbin bu normal uyarı ve ileti sisteminde aksamalar olabildiği gibi, doğuştan olan ek yollar iletimde kısa devreye yol açarak taşikardiye neden olabilir. Ayrıca kalbin herhangi bir yerinden kalbin belli uyarı merkezi dışında başka odaklarında da uyarılar çıkabilir ve hızlı atışlara neden olabilir.
Kalp Çarpıntısına Neden Olan Sebepler Nelerdir?
Bilinen sebepleri; genetik(doğuştan ileti yolları, ailede kalp hastalık öyküsü,ani ölüm vs), stres, tiroit hastalıkları, beslenme bozukluğu(kolesterolden yüksek gıdalar, gereğinden fazla karbonhidrat,protein tüketimi), sigara, alkol, madde kullanımı, durağan/sedanter yaşam, aşırı egzersiz yapmak, fazla kafein tüketimi (çay, kahve, enerji içecekleri…), endokrinolojik hastalıklar, kalp yetmezliği, hipertansiyon, bazı maligniteler, enfeksiyon, ateş, kansızlık, uykusuzluk vs.
Kalp Çarpıntısı Belirtileri Nelerdir?
Dinlenme halinde heyecanlanmış gibi kalbin hızlı atım hissi , aşırı terleme, nefes darlığı, göğüste baskı ve boğulma hissi , göz kararması, cilt solukluğu, baş dönmesi, kalpte duraklama hissi, halsizlik, yorgunluk, bayılma vs.
Teşhis Nasıl Yapılır, Tedavisi Nedir?
Şikayetleri olan hastada altta yatan nedene ve taşikardinin türüne göre olayın patolojik olup olmadığına karar verilir. Bu nedenle sürekli olarak tekrarlayan kalp çarpıntısı hisseden hastaların zaman kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına görünmesi tavsiye edilir. Tanı/teşhis için tahliller ve tetkiklere bakılır. Tetkikler Ekg, Eko, holter ritim, gerekirse iskemi/kalp beslenme bozukluğu ve hipertansiyon dışlanması için efor testi, holter tansiyon da kullanılabilir. EPS (elektrofizyolojik çalışma) patolojik ritim bozukluğu saptamada en ileri tanı yöntemidir. Patoloji saptanması durumunda başlıca tedaviler, ilaç tedavisi ve EPS sonucuna göre ablasyon uygulanmasıdır.
Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çarpıntıyı tetikleyecek altta yatan sebeplere yönelik başlıca öneriler; mineral, vitamin desteğini sağlayıp kolesterol, karbonhidrat, protein açısından dengeli beslenilmesi, kansızlık varsa nedene yönelik tedavi altına girip ve buna uygun beslenilmesi, altta yatan taşikardiye neden olan kalp dışı hastalıklara yönelik tedavilere ilgili alanlara yönlendirilerek başlanılması, aşırıya kaçmadan egzersiz yapılması, stresten uzak durulup, gerekirse psikiyatrik destek alınması, kahve-çay tüketiminin azaltılması, uyku düzeninin sağlanması, sigara kullanılmaması, eğer tüketiyorsa alkolde aşırıya kaçılmaması ya da hiç kullanılmaması.
Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
Dr. Muhammed Kemal KAHYALAR
YORUMLAR