"Seyhan Nehri'nin Kanala Dönüştürülmesi Teklifim" başlıklı makaleye yoğun ilgi

"Seyhan Nehri'nin Kanala Dönüştürülmesi Teklifim" başlıklı makaleye yoğun ilgi
04 Kasım 2022 - 13:10
Gazetemizin imtiyaz sahibi ve yazarı Vedat Kahyalar beyin "Seyhan Nehri'nin Kanala Dönüştülmesi Teklifim" başlıklı makalesi konunun uzmanları ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Doğrudan ulaşılarak ve ya sosyal medya aracılığı ile yapılan yorumlardan bazıları şöyle:

Kıymetli kardeşim Vedat bey, Bu fikriniz Ceyhan nehri için de uygulanabilir. Her iki nehir üzerinde birçok Menderes dediğimiz kıvrımlar bulunmaktadır.
Malumunuz olduğu üzere 33 yıl DSİ de yönetici olarak bu iki nehirle de ilgilendim.

Benim fikrim:                             
1. Adana Ceyhan Osmaniye ve Yumurtalık gibi büyük yerleşim yerleri olası önemli depremlere hazırlıklı olmak zorundadır.                                   
2. Sayın Cumhurbaşkanımız bu yerleşim yerlerinde büyük toplu konut projelerini başlatacağını belirtmiştir.      
3. Şu anda yaptığımız inşaatlarda kullandığımız beton malzemesi Yılankale civarlarında bulunan taş ocaklarından dinamitle sökümü yapılmış gözle görünen ve görünemeyen birçok çatlaklara haiz çakıl ve kalitesiz topraklı kumdur.                       
4. Öncelikle Seyhan Barajı, Seyhan Nehri, Aslantaş Barajı ve Ceyhan Nehrindeki beton yapımında eskiden kullandığımız kaliteli beton üretebileceğimiz kum ve çakıl katmanlarını hizmete almamız gerekmektedir.                             
5. Bu iki baraj ve iki nehrin yatakları çok büyük düzeyde ihtiva ettiği agrea malzeme için bölüm  bölüm malzeme karşılığı ihale edilebilir.

Sonuç olarak devlet hem para harcamamış olur, hem depreme dayanıklı çakıl ve kum hizmete alınmış olur hem iptal edilen mendereslerde balık üretimi yapılabilir ve hem de küçük tonajlı gemilerle Adana ve Ceyhan ilçesine deniz bağlantısı sağlanmış olur.

ÖMER FARUK ATAY
DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı

 
Aynen aslan Vedat abim ağzına diline sağlık ne güzel de projelerini sunmuşsun sen şuan yabancı bir ülkenin yatırım ve proje uzmanı olsan o şehrin turizmi tarımı sanayisi mimarisi çevresi kültürü doğası para basardı ve şehrin halkı seçkin elit ve zengin olurlardı ve senin anıtını dikerlerdi Sayın Vedat abim amma velakin bizim bürokrasi ve siyaset bakar kör sayın abim
Alagül Çiçek Mustafa

 
Regülatör Köprüden denize kadar yaklaşık 86 km uzunluğunda olan Seyhan Nehri ile ilgili birçok fikir projesini dile getirenler olmuştur.
Bu konuda fizibilite düzeyinde çalışma yaptıran, 1984 yılında Belediye Başkanı olan Sn Aytaç Durak yayımladığı kitabında kanal Adana ile ilgili aşağıdaki paylaşımı yapmıştır.
1984 yılında Adana Belediye Başkanı olan Aytaç Durak tarafından yaptırılan " DSİ’den emekli ağabeyim Muzaffer Gizbili ile ortak olduğu İngiliz Firmasına ön fizibilite raporu hatırlattım. Söz konusu rapor, etüt aşamasında iken yolum Güney Kore’ye düştü. Seul şehri tıpkı Adana gibi denize 40-50 km mesafede, içinden Han Irmağı geçmekte. Merakla liman nerede diye sorup öğrendim. Eskiden şehir içerisindeymiş, ancak işi, pası, tahmil, tahliye, antrepo, Depo sorunları şehrin sükûneti ve düzenini bozduğu için şehirdeki limanı kaldırarak deniz kenarına nakletmişler. Bu gerçek bana, Adana için tasarımın uygunsuzluğunu öğretmişti.

Kaldı ki bilimsel olarak hazırlanan fizibilite raporu da olumsuz çıkmıştı. Burada doğal olarak bilimsel rapora ve Seul’daki liman konusundaki araştırmalarına uymam gerekmişti."

Sonuç olarak: Yapılan Fizibilite çalışması olumsuz da olsa Kanal Adana projesi ile ilgili en az üç alternatifli planlama projeleri yapılarak konunun yeniden incelenmesinde fayda mülahaza ediyorum. Vesselam Adana ile ilgili birçok çılgın proje çalışması yapılmalıdır.

Adana sevdalısı olan herkes bu konuda katkı koymalıdır. Adana sevdalısı olan muhterem kardeşim Sn Vedat Kahyalar'a, konuyu yeniden gündeme getirmesinden dolayı tebrik ediyorum.

M.Yalçın Çomoğlu
DSİ E. Bölge Md. Yard.

 
Bu ülkede yöneticiler ve siyasiler proje sahibi insanları sevmezler, Ya**ka el etek öpen ve asla siyasette gelecek beklentisi olmayan sünepe insanları severler başkanım.
Geçmiş dönemde bir kuruma müdür olarak atanmam konusunda engel olan siyasetçinin  “Sen halkın içinde sevilen güçlü tabanı olan birisin, seni atayarak ayağımıza mı sıkalım!” sözleri halen hafızalarımda.
İşte böyle bir ülkede yaşıyoruz maalesef.
Burhan ONUK
 

Vedat bey siz bildim bileli yıllardır Adana için projeler üreten bir Adana Sevdalısı Vatanseversiniz.Ancak Adana'nın makus tarihi ve kanayan yarası şudur ki Hiç kimsenin Umrunda Değil.YAZIK.Halbuki coğrafi konumu gereği Adana KÜÇÜK İSTANBUL olma hakkını çoktan kazanmıştı.Yurtsever nüfüsun çoğunlukta olduğu bir Türkiye olması umuduyla, Yüreğinize,aklınıza ve kaleminize sağlık.
***



Vedat Kahyalar'ın ilgili makalesi
"Seyhan Nehri'nin Kanala Dönüştülmesi Teklifim"

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum