Kurtuluş KILINÇ

Kurtuluş KILINÇ


Adana'da Kim Kazandı?

18 Mayıs 2023 - 14:42

ADANA'DA KİM KAZANDI?
14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri tamamlandı. Hiçbir aday yüzde 50+1 oy alamayınca Türkiye Cumhuriyeti’ni ikinci Yüzyıla taşıyacak Cumhurbaşkanı’nı belirleyemedik ama milletvekillerimiz belli oldu.

Meclis’e Adana’dan AK Parti ve CHP 5’er, MHP ve İyi Parti 2’şer YSP de 1 ismi milletvekili olarak gönderiyor.

Geçtiğimiz seçimlerle bu seçimleri kıyasladığımızda sayısal bakımdan CHP’nin kazanan, geçen seçime HDP ismi ile giren YSP’nin ise kaybeden parti olduğunu diğer partilerin ise aynı sayılarla yoluna devam ettiğinde başarılı ya da başarısız olduğunu söyleyemeyeceğimizi ifade etmemiz gerekir ancak siyaset sadece sayıların oluşturduğu bir ilim değildir.

Ben Adana’da tek kaybedenin YSP olduğunu kaybettiği bir milletvekilini de gizli ittifak ortağına gönderdiği içinacısının çok da derin olmadığını düşünüyorum.

Bu yazının asıl konusu kazananlar olduğu için kaybedenler ya da hayal kırıklığı yaşatanlara çok girmek istemiyorum. Belki başka bir yazıda bunlara değiniriz.

Adana’da kazanan çok ama milletvekili sayısını artıran CHP’den önce bu şehirde AK Parti kazandı. Çünkü seçimden önce kiminle konuşsam tahminimi sorduklarında 3,5’tan 4 olarak söylüyordum. Çoğu da bunun iyimser bir rakam olduğunu ifade ediyordu. Bu kazancın en büyük faktörü bence Ömer Çelik’ti. Ömer Bey belki de ahir ömründe ilk kez bu kadar çok çalıştı. Üstelik sistemli ve plana uygun bir çalışma yürüttü. Adanalıların en çok sitem ettiği mevzu Ömer Bey ‘in her mitinge başlangıç saatinden bir ya da iki saat geç çıkmasıydı. Bu kez öyle olmadı. Tam vaktinde çıktı. İnsanlara daha çok dokundu. Gerçekten bir komutan gibi ekibini yönetti ve en azından milletvekili sayılarının düşmesini engelledi.

Ak Parti ile ilgili konuda Mehmet Ay’a da bir parantez açmak lazım. İl başkanı olarak bu başarı elbette Ömer Bey’den sonra ona yazar çünkü. Özellikle seçim günü teşkilatını sandık başında tutmaya çalıştı. Ak Parti’nin sandık görevlileri seçimdeki yumuşak karnı. Bu konuyu çözebilmiş olsalardı Adana’daki durum farklı olabilirdi.

Sandık görevlilerini eksik kalınan yerde Hüda Par’dan destek alarak belirlenmesi de büyük katkı sağlardı ama burada da bir eksiklik oldu. Bununla ile birlikte Mersin’de olduğu gibi Adana’da Hüda Par’lı bir isim eğer 6. sıraya konulsaydı kesinlikle Ak Parti bir vekil daha çıkarırdı diye düşünüyorum.

Ak Parti’nin 5 vekili varsa bunun en önemli nedenlerinden birisi de 5. sıradaki isim olan ve Adanalıların gerçekten sevdiği bir kişi olan Faruk Aytek’tir. Vekillik ona yakışacak. 

Seçimlerde kazananlardan birisi de Ayhan Barut’tu. Ayhan Bey’i tanıyan herkes ne kadar kibar bir insan olduğunu bilir. Üstelik önceki dönem 1 numarada yer aldığı listeden çıkan diğer üç milletvekili ile de harika bir uyum yakalamıştı. Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut müthiş çalıştılar. Yan gelip yatmadılar. Her gün bu şehre ve ülkeye katma değer sağlayacak bir konuyla halkın karşısına çıktılar. Bu dönem üçü de vekilliği hak etmişlerdi.

Kontenjandan bir ismin CHP Adana listelerinde yer alacağı belli olduktan sonra geçen seçim 1. sırada olan Ayhan Barut birden bire 5. Sıraya konuluverdi. Bu bence Zeydan Bey’in Ayhan Bey’e atmaya çalıştığı bir goldü. Çünkü tüm teşkilatı elinde tutan ve Genel Merkez’de de bu konuda ağırlığını koyduğunu bildiğim Karalar; "Eğer 5. vekili çıkaramayacaksak bu isim Barut olmalı" diye düşünmüştü ama Adanalı, Zeydan Bey gibi düşünmedi. Ayhan Barut’u hak ettiği yere, Meclis’e gönderdi. Böylece Zeydan Başkan geçtiğimiz yerel seçimlerde Yüreğir Belediye Başkanlığı seçimlerini kıl payı kaçıran Kamuran Karaca’ya yaptığını Ayhan Barut’a yapamadı.

Seçimlerin galiplerinden birisi de hiç şüphesiz Sadullah Kısacık oldu. Daha önce bir dönem de AK Parti Milletvekilliği yapan ve teşkilatçı kişiliğiyle tanınan Kısacık listeye son anda girdi. "Nasılsa 4. sıradayım ve kesin seçilirim" diye düşünmeden müthiş çalıştı ve o da Milletvekilliğini hak etti.

MHP tüm Türkiye’de gösterdiği başarısını Adana’da göstermiş oldu. Herkesin;"1 vekil belki çıkarır" dediği bir ortamda iki vekilini korudu ve üçüncü vekilliğini ise kıl payı kaçırdı.

Yani Adana’da Ak Parti, CHP ve MHP parti olarak, Ayhan Barut, Sadullah Kısacık ve Faruk Aytek kişisel olarak kazananlardı. Piyangodan kazanan Bilal Bilici’yi, Ayyüce Türkeş’i, Sunay Karamık’ı vekil olsalar da ben bir vatandaş olarak kazanmış saymıyorum.

Son tahlilde umarım kazanan Adana olur. Şehrimizi temsil edecek 15 ismi de tebrik ediyor bu kent adına önemli işlere imza atmaları için kendilerine başarılar diliyorum.

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum