Şehirlerde Hastalıkları Önlemenin Bir Yolu Olarak, Hava Temizleyiciler

Hava temizleme kuleleri hastalıkları önlemede etken olabilir mi ?

Şehirlerde Hastalıkları Önlemenin Bir Yolu Olarak, Hava Temizleyiciler
13 Eylül 2022 - 04:44
Şehir hayatında insan sağlığını tehdit eden en önemli unsur, şüphesiz kirli ve kalitesiz havadır. Şehir içerisinde hergün yüzbinlerce aracın ortama saldığı egzost gazı ve havaya salınan çeşitli nedenlerle kötü koku (bakteriyolojik yük) insan sağlığını ve hayat standartlarını önemli ölçüde tehdit ediyor. Aynı zaman da muhtemel potansiyel salgınları önlemenin önemli adımlarından biri olarak bakılıyor.

Tamamen çevreci ve sağlığın muhafazası ve kaliteli hava için tasarlanmış bu tip projelendirmenin insanların stres yükünü alabileceği konuşuluyor. Ne diyelim, kentlerimizin yoğun noktalarında görebilmek dileğiyle diyoruz.



Başka bir dev baca gibi görünebilir, ancak orta Çin şehri Xi'an'da 200 metrelik bir kule, daha fazlasını eklemek yerine ölümcül kirleticileri havadan çekmek için inşa edildi. Ve ön araştırmalar, bazılarının dünyanın en büyük hava temizleyicisi olarak adlandırdığı kulenin, çevredeki geniş bir alanda hava kirliliğini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.

Bu bulgular göz önüne alındığında, projenin arkasındaki araştırmacılar, Xi'an'da ve muhtemelen Çin çevresindeki diğer şehirlerde daha da uzun bir hava temizleme kulesi inşa etmeyi umduklarını söylüyorlar.

Minnesota Üniversitesi'nde makine mühendisliği profesörü ve araştırmacılardan biri olan Dr. David Pui, “Öğrencilerime hayat kurtarmak için tıp doktoru olmamıza gerek olmadığını söylemeyi seviyorum” dedi. " Örneğin , büyük metropollerdeki hava kirliliğini yüzde 20 oranında azaltabilirsek, her yıl on binlerce hayat kurtarabiliriz."
Güneş destekli büyük ölçekli temizleme sistemi olarak adlandırılan 2016 yılında inşa edilen 2 milyon dolarlık Xi'an kulesi, cam çatılı devasa bir seranın üzerinde duruyor. proje yöneticisi Pui, güneş ışığının sera içindeki havayı ısıttığını ve bir dizi hava filtresinin kurum ve diğer zararlı parçacıkları yakaladığı kuleden yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Prototip kulenin yakalamak üzere tasarlandığı bir kirletici türü PM2.5 olarak bilinir çünkü çapı 2,5 mikrondan büyük olmayan partikül maddeden oluşur. Bu özellikle tehlikelidir çünkü bu ince parçacıklar ciğerlerin derinliklerine solunabilir. Çin Bilimler Akademisi'nde kimyager ve projenin lideri olan Dr. Cao Junji tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırma, kulenin çevresinde yaklaşık 6 km kare üzerinde PM2.5'te yüzde 19'luk bir düşüş gösterdi.

Cao, NBC News MACH'ye yaptığı açıklamada, Xi'an'da 30 metre yüksekliğinde olacak ikinci bir kuleye ek olarak, Çin'in Guanzhong, Hebei ve Henan şehirlerinde büyük hava temizleyicileri inşa etme konusunda devam eden tartışmalar olduğunu söyledi.

2015 istatistiklerine göre, dünya çapında 6,5 ​​milyon erken ölüme neden olan veya katkıda bulunan hava kirliliğiyle mücadele için kesinlikle yeni yollar bulmaya ihtiyaç var . Tehlikeli hava kirliliği, kısmen ülkenin daha yeşil enerji kaynaklarına karşı kömüre aşırı derecede bağımlı olması nedeniyle, birçok Çin şehrinde özellikle akut .solunum yolu hastalıkları.

Kuleleri kötü havaya karşı mücadelede önemli bir ilerleme olarak nitelendiren Pui, "Umarım insanlar bunun PM2.5 sorununu ve daha sonra [karbondioksit] sorununu çözmenin gerçekten etkili ve ucuz bir yolu olduğunu anlarlar. insanlığın yararınadır.”
Ann Arbor'daki Michigan Üniversitesi'nde çevre mühendisliği doçenti olan Dr. Ming Xu, hava temizleme kuleleri inşa etmenin ilginç bir fikir olduğunu, ancak kulelerin hava kirliliğini engellemede ne kadar etkili olduğunu belirlemenin zor olabileceği konusunda uyardı.
Xu, MACH'ye bir e-postada “Emisyon kaynaklarının eşit olmayan dağılımı nedeniyle kentsel hava kalitesi kısa mesafelerde keskin bir şekilde değişebilir” dedi . “Gerçek etkileri değerlendirmek için daha fazla veri ve daha titiz analiz gerekiyor.”

Kule projesinde yer almayan Xu, kulelerin inşası ve işletilmesiyle ilgili enerji maliyetlerini hesaba katmanın önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Yapı, kömürle beslenen şebekeden elektrik gerektiriyorsa, arıtma sisteminin çalıştırılmasının kendisi zararlı emisyonlar üretecektir . "Bu o kadar akıllıca olmayacak," dedi Xu.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde inşaat ve çevre mühendisliği profesörü olan ve aynı zamanda Xi' ile ilgisi olmayan Dr. Robert Harley'e göre, dev filtreleme kuleleri inşa etmek yerine hava kirliliğini azaltmanın daha pratik yolları da olabilir. bir kule projesi.

Harley, MACH'ye bir e-postada "Ağır sanayi, kömür yakan enerji santralleri, motorlu taşıtlar ve evlerde yemek pişirme ve ısıtma gibi büyük hava kirliliği kaynaklarından kaynaklanan emisyonların azaltılmasını gerektirecek" dedi. özellikle de insanlar hala bu amaçlar için odun veya kömür gibi katı yakıtlar kullanıyorsa.”
 
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum