Sanayide Yeşil Devrim

Sanayide Yeşil Devrim
14 Kasım 2022 - 16:27
Sanayide Yeşil Devrim
Küresel çapta olduğu gibi Türkiye’de de yeşil bir dönüşüm dönemi başlıyor. Bütün sanayicilerin yenilenebilir enerji kullanarak kendisine yetebilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması planlanıyor.

Tüm dünyada yaşanan iklim krizi, fosil yakıtların giderek azalması ve doğal çevrenin giderek tahrip edilmesi gibi nedenlerden dolayı, fabrikalar ve organize sanayi bölgelerinde yenilenebilir enerji kullanımı bir ihtiyaçtan çok zorunluluk haline gelmeye başladı. Yaşanan Rusya- Ukrayna krizinin de bu nedenlere eklenmesiyle enerji ihtiyacını karşılayamayan Avrupa, tam anlamıyla yeşil bir dönüşüme giriyor. Bu dönüşümün en büyük paydaşları ise fabrikaların ve işletmelerin bir arada bulunduğu organize sanayi bölgeleri olacak.

TÜM DÜNYA DÖNÜŞÜYOR
Sanayicinin en fazla ihtiyaç duyduğu enerji türlerinden birisi olan elektriğin üretilmesi artık kömür santralleri yerine rüzgâr ve güneşten elde edilen yenilenebilir enerjiyle karşılanacak. Hali hazırda var olan ve yerine yenilerini eklemek için büyük yatırımlar yapılan rüzgâr santralleri ve güneş panelleri, çevreye verilen zararı minimuma indirmesiyle birlikte sınırsız bir enerji potansiyeli vaat ediyor.  Küresel düzeyde desteklenmesi gereken yenilenebilir enerjiye geçiş için Türkiye’de çalışmalarını sürdürüyor. “Yeşil Organize Sanayi Bölgesi” adıyla başlatılan proje kapsamında Dünya Bankası’nın da desteğini alan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, OSB’lerin ekonomik, sosyal ve çalışma performanslarının iyileştirilebilmesi için kalıcı bir çözüm sunuyor.




OSB’LERE YEŞİL BAYRAK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yanında OSBÜK ile beraber hazırlanan Yeşil OSB sertifikasyon sistemiyle, yenilenebilir enerji kullanan ve çevreci yaklaşımlarıyla ‘yeşil’ çözümler getiren OSB’ler sertifikalandırılarak Türkiye’nin Avrupa pazarında ki yerinin korunması ve geliştirilmesi amaçlıyor. OSB’lerin sürdürülebilir çevreci politikalar geliştirmesine odaklanan sertifika sistemiyle belirlenen kriterleri karşılayan OSB’ler, “yeşil bayraklı OSB” unvanına sahip oluyor. Türkiye’de ki tüm OSB’lerin sertifikalandırılmasıyla daha verimli ve daha çevreci bir sanayi topluluğunun yanına ekonomik giderlerinde düşürülmesi hedefleniyor

Kaynak: Sanayi Gazetesi
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum