D Vitamini Olmadan Asla!

Melanom, melanositlerin (cilt rengini veren hücreler) kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle gelişen bir cilt kanseri türüdür.

D Vitamini Olmadan Asla!
11 Eylül 2022 - 11:06
D Vitamini Olmadan Asla!
7 Eylül’de Dermatoloji ve Zührevi Hastalıklar Akademisi Kongresinde D vitaminin hastalar üzerindeki etkilerini anlatan bir sunumu yapıldı. Sunumun basına yansıyan kısmı şu şekildedir

(7 Eylül 2022, Milano, İtalya) 31. Avrupa Dermatoloji ve Zührevi Hastalıklar Akademisi (EADV) Kongresi'nde sunulan yeni bir çalışma , D vitamini düzeylerinin melanom (cilt kanseri) hastaları için genel sağkalımı etkilediğini gösterdi. 1

Dermatoloji araştırmacıları, melanom teşhisini takiben D vitamini eksikliği (10ng/mL'den düşük) olanların, D vitamini düzeyleri 10ng/mL'ye eşit/daha yüksek olanlara göre daha düşük genel sağkalıma sahip olma ihtimalinin iki katı (tehlike oranı 2.3) olduğunu keşfettiler.

Retrospektif çalışma , D vitamininin melanom sağkalımında koruyucu bir rol oynayıp oynamadığını araştırmak için Barselona Hastane Kliniğinden invaziv melanomlu 264 hastadan oluşan bir kohortu analiz etti .
Çalışma, kafa karıştırıcı değişkenleri kontrol etmek için Kaplan-Meir eğrileri ve cox regresyon modelleri gibi istatistiksel analiz teknikleri kullanarak gruplar arasındaki genel sağkalım ve melanoma özgü sağkalımdaki farklılıkları araştırdı.

Bulgular, çok değişkenli analizde 2.4'lük bir tehlike oranı ile tanı yaşı, cinsiyet, Breslow indeksi (melanomun deri yüzeyinden en derin noktaya kadar olan derinliği) ve yılın mevsimi için model ayarlanırken bile önemli kalmıştır. .
Önceki çalışmaların aksine, çalışmamız melanom tanısındaki bazal özelliklerin (yaş, cinsiyet, hastaların fototipi, yerleşim yeri, histolojik alt tipi, Breslow indeksi, ülserasyon ve tümörlerin mitotik indeksi) D vitamini seviyelerindeki farklılıklarla ilişkili olmadığını göstermiştir. . Ayrıca, D vitamini eksikliğinin melanoma özgü sağkalımı etkilediği gösterilmemiştir.

İspanya, Mallorca'daki Son Espases Hastanesi Üniversitesi'nden baş araştırmacı Dr Inés Gracia-Darder, “Önceki araştırmalar, normal D vitamini düzeylerinin melanom sağkalımında koruyucu bir rol oynadığını belirlemesine rağmen, bu çalışma bu ilişkiyi daha iyi anlamayı amaçladı. Bu bulgular, D vitamininin melanomlu insanlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve özellikle D vitamini eksikliği olan hastaların genel hayatta kalma süresinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Melanom, melanositlerin (cilt rengini veren hücreler) kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle gelişen bir cilt kanseri türüdür. 2020'de melanomların AB-27'deki tüm yeni kanser teşhislerinin %4'ünden ve tüm kanser ölümlerinin %1.3'ünden sorumlu olduğu tahmin ediliyordu. Bu vakaların 50.972'si kadınlarda, 55.597'si erkeklerde teşhis edildi. AB-27'de 2020'de kadınlarda 7.031 ölüm ve erkeklerde 9.457 ölüm meydana geldi.2 

Dr Gracia-Darder şunları ekledi: "D vitamini ve melanom genel sağkalım arasındaki ilişkinin altında yatan mekanizmalar hala daha fazla araştırma gerektirse de, bu çalışma umarım D vitamini takviyelerinin D vitamini eksikliği olan melanomun prognozunu iyileştirme yeteneğine sahip olup olmadığını inceleyen daha fazla araştırmayı teşvik edecektir. hastaları ve genel sağkalımlarını artırmak.

 
 
Sorumluluk Reddi: 
1- Çeviri hatalarından kaynaklanabilecek yanlış anlamardan sorumlu değiliz. Haberi orjinal sayfadan okumak için burayı tıklayınız.
2- Habere kaynak olan site; AAAS ve EurekAlert! 
EurekAlert'e gönderilen haber bültenlerinin doğruluğundan sorumlu değildir! katkıda bulunan kurumlar tarafından veya EerekAlert sistemi aracılığıyla herhangi bir bilginin kullanılması için.
 

 
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum