Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü: Maske Bağışıklık Sistemimizi Zayıflattı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, okullarda artan solunum yolu virüslerine bağlı enfeksiyonlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü: Maske Bağışıklık Sistemimizi Zayıflattı!
12 Ocak 2023 - 09:40

Son dönemde üst solunum yolları hastalıkları arttı. Özellikle okul ve kreşe giden çocuklar dönemin yarısını hasta geçirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'ye göre nedeni salgın döneminde takılan maske.

Özlü, “Son iki yıldır pandemi nedeniyle taktığımız maskelerden dolayı çok fazla hastalık geçirmedik dolayısıyla bağışıklık sistemimiz zayıfladı, son iki yılın bedelini ödüyoruz” dedi.

Hastalığın ardından kalan ise kuru öksürük. Özlü, "Devam eden öksürüğe dikkat edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Peki bu nasıl oluyor?
Yaratılış itibariyle tüm canlıların çeşitli savunma sisteme sahiptir. Canlılar, dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı refleksleri ile korunurken, beden içinde bulunan beşitli savunma sistemleri içinde trilyonlarca ve çoğu da bulunduğu bedene dost bakteri türleri vardır. Hayatın akışı gereği patojenik (hastalık yapıcı) bakteri türlerinin de varlığını hesaba katarak, normal bir vücut içerisinde, savunma sistemi sürekli bir savaşımla denge sağlamaktadır.

Aşağıdaki video da bakterilerin yetiştirilme deneyinde olduğu gibi bir besiyer örneği verilmektedir. (video da bakteri sayısının hızla artması için uygun ortam sağlanmıştır; nem, optimum 35-36 santigrat derece) Besiyer ortamına çok uygun ollan maskeler, nefes alma da vermede kaba süzgeç görevi görerek bakterilerin çok hızlı bir biçinde üremesi için en uygun ortamdır.

Maske, en çok ihtiyaç duyulan oksijen ve azot dengesini de bozuyor.
Vücutta yararlı veya zararlı bakterilerin artmasıyla sağlık dengesi bozularak, sindirim sistemi başta olmak üzere üst solunum yolu hastalıklarına yol açmaktadır.

Bakterilerin hızla üremesi deneyi videosu.

 


Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum