YAPAY ZEKA

YAPAY ZEKA

Yeni Ufukların Keşfi

Yapay zeka kullanıyorsanız onlarla asla paylaşmamanız gereken yedi içerik

19 Mayıs 2025 - 01:12

Her gün aktif olarak kullanmasanız bile, büyük ihtimalle ChatGPT, Gemini, Perplexity ve benzeri arka planda yapay zeka modeli kullanan bir servis kullanıyorsunuz. Ancak birçok kişi günlük işlerinde (ve özel hayatlarında) bu hizmetlere güvense de, bu hizmetlerin herhangi bir şekilde kullanılmasının belli bir güvenlik tehdidi oluşturduğunun farkında değil.

Büyük dil modelleri veya yapay zeka araçları artık hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Yani insanlar, işlerini en kısa sürede halletme arzusuyla, çoğu zaman başkalarına açıklanmaması gereken hassas ve özel bilgilerini chatbot'lara ve diğer yapay zeka modellerine ifşa ediyorlar. Ama chatbotlar insan değil, değil mi?

 
Aslında bu bağlamda bunların birer kişi olarak değerlendirilmesi gerekir; zira sokaktaki herhangi birine kendiniz veya çalıştığınız şirket hakkında bilgi vermeyeceğiniz gibi, bunu da yapay zeka modelli chatbotlara kolayca vermemelisiniz.
 
Bu modelleri geliştiren şirketler, modelin kullanıcıyla yaptığı görüşmelerden elde edilen verileri çoğunlukla kullanmasalar da (örneğin DeepSeek yapay zeka modelini bu şekilde eğitiyor olsa da) bu, söz konusu verilerin kullanıcı hesabınızda kayıtlı kalmayacağı anlamına gelmiyor.
 
Tek yapmanız gereken birinin bilgisayarınızın başına oturması, sevdiğiniz yapay zeka modelini açması ve sohbet geçmişinizi, dolayısıyla hassas verilerinizi okuması.
 
PEKİ HANGİ HASSAS BİLGİLERİ PAYLAŞMAMALISINIZ?
KİŞİSEL VERİLER
Yapay zeka modellerine ne kadar güvenirseniz güvenin, kendi güvenliğiniz için hiçbir zaman tam adınızı, adresinizi, sosyal güvenlik numaranızı, kimlik numaranızı, pasaport numaranızı ve benzeri tanımlayıcı belgelerinizi herhangi bir yapay zeka chatbotuyla yapacağınız görüşmede paylaşmamalısınız. Aynı durum söz konusu kimlik belgelerinin fotoğrafları için de geçerlidir.
 
Özgeçmişinizi oluşturmak için bir sohbet robotu kullanıyorsanız, kişisel bilgilerinizi yapay zeka modeline girmek yerine, bilgisayarınızda doldurabileceğiniz bir form tasarlamasını isteyin.
 
FİNANSAL BİLGİLER
Kredi veya banka kartı numaraları, banka hesap bilgileri veya internet veya mobil bankacılık şifreleri gibi finansal bilgilerin paylaşılmasına karşı sürekli uyarıda bulunulduğu gibi, bu verilerin yapay zeka modelleriyle paylaşılması konusunda da aynı kural geçerlidir.
 
Belki de size en uygun kredi veya vergiden nasıl tasarruf edeceğiniz konusunda bir yapay zeka modelinden tavsiye almak istersiniz, ancak bu durumda kişisel veriler yerine "hayali bir senaryo" kullanmayı tercih edersiniz.
 
ŞİFRELER
Şirketiniz içerisindeki kullanıcı hesaplarına veya hesaplara erişim için kullanılan şifreleri paylaşmak son derece sorumsuzca bir davranıştır. Sokakta gördüğünüz bir yabancıya evinizin anahtarını ve adresini vermeyeceğiniz gibi, şifrelerinizi ve kullanıcı adlarınızı da yapay zeka modeline vermeyin.
 
HASSAS VEYA GİZLİ BİLGİLER
Yapay zeka modelini sırdaşınız veya en yakın arkadaşınız olarak görmemeli ve ona hassas veya gizli bilgilerinizi vermemelisiniz. Kimin kimi aldattığı veya bir meslektaşın iş yerinde ne yaptığı gibi özel veriler, yapay zeka modelinin bilmesi gereken bilgiler değildir. Aynı durum kişinin sağlığı veya aile üyelerine ilişkin özel bilgiler için de geçerlidir.
 
ÇALIŞTIĞINIZ VEYA İŞ BİRLİĞİ YAPTIĞINIZ ŞİRKET HAKKINDA BİLGİLER
Bilgileri ChatGPT'ye verip iki şirket arasında bir sözleşme taslağı hazırlamasını istemek cazip gelebilir ancak bu akıllıca bir hareket değildir. Aynı durum, gizli bilgi (prototipler, korunan patentler vb. hakkında bilgi) içeren her türlü belge, toplantılar, iş planları ve şirket finansmanları hakkındaki bilgiler için de geçerlidir. İşte tam da bu nedenle bazı şirketler resmi bilgisayarlarda ChatGPT ve diğer yapay zeka modellerine erişimi engelliyor.
 
AÇIK İÇERİK
ChatGPT'den şaka yollu "birinden sonsuza dek nasıl kurtulurum" konusunda bilgi isteseniz bile, bu size sorun çıkarabilir. ChatGPT böyle bir soruya cevap vermeyeceği gibi, bazı yapay zeka modelleri bu tür şüpheli soruları işaretleyip polise bildiriyor. O yüzden eğer ondan tavsiye istemeye hevesliyseniz, kendinizi tutmanız daha iyi olur.
 
TIBBİ BİLGİLER
"Dr. Google" terimini duydunuz mu? Pek çok kullanıcı Google'ı ChatGPT ile değiştirdi ve onu kişisel doktorları gibi görüyor. ChatGPT'den bir bulgu hakkında açıklama istemenizde hiçbir sakınca yoktur ancak sorunuzda tanımlayıcı özel bilgilerden kaçının. Lütfen sorunuzu genelleştirin.

HalkTv Web Sitesinden Alınmıştır 

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum