Adana'da gelir adaletsizliği had safhada. Kentin güneyinde yaşayıp, en tabii insani ihtiyaçlarını karşılayamayan büyük bir kitle var. Öte yandan göl civarında büyük bir özgüvenle inşa edilen, bir kısmı kaçak, milyon dolarlık villalar kentin yeni görünümü oldu.
Adana'ya gelen bakanlar, önemli bürokratlar, iş dünyasının etkili STK başkanlarına, rutinin dışına çıkıp önce Güney Adana'yı gezdirmek gerek. Bu kentin ihtiyaçları ve gerçek durumu ancak böyle anlaşılabilir.
Her gelen karar vericileri; önce 5 yıldızlı otele yerleştirip, kentin en gelişmiş sanayi devi bir fabrikaya götürmek, ardından abartılı kebap show'ları ile ağırlamak, sonrasında yapılan birbirinden parlak sunumlarla ne kadar başarılı ve zengin olduğumuzu anlatıyoruz.
Oysa 20 yıllık üretim ve ihracatımızı, aldığımız niteliksiz göçleri, kentin büyüme yerine balon gibi şistiğini dürüstçe sunabilseydik...!
Rakamlarla ve teknoloji seviyeleriyle...
Bırakın dünya kentlerinden biriyle kıyaslamayı, en yakın komşumuz Gaziantep ile kıyaslayıp, anlatsaydık belki de karar vericiler kentimize acır ve gelişimi için, yatırımlar için çaba gösterirlerdi.
Bu kadar büyük bir kentin verimli bir metrosu, kuzeyi ile güneyi arasında trafiği emecek geniş bir bulvarı yok hâlâ.
Bu kadar büyük bir kentte aşırı derecede ihtiyaç duyulan, yeni bir OSB si yok. Adana sanayicisi, sanayi parseli bulamıyor. Üretilen küçücük parseller çekilişle şanslı sahiplerine güç bela veriliyor. Kentin eski sanayi odası başkanı OSB de yer bulamadığı için Tarsus-Mersin OSB de yatırımını yaptı.
Kent trafiği sabah akşam saatlerinde facia boyutunda.
Bir kaç günlük festivallerde kazanılan olumlu imaj, kent insanına ne yarar sağlıyor?
Adana'ya yakışmayan otogarın yerine, yeni otogar; gelen/giden diye 2 katlı inşaa edilip, daha işlevsel, daha çağdaş özelliklere sahip hâle getirilemez mi?
2017 yılında resmen kurulan SERA OSB neden üretime geçmek için 8 sene bekletildi?
SU ÜRÜNLERİ OSB onaylanalı yıllar geçti ...
Her ikisi de gelişmiş, ihracat şansı çok yüksek, istihdam olanakları yüksek üretim üsleriyken neden Adana'ya çok görüldü adeta?
Yumurtalık enerji ihtisas bölgesi 20 yıldır gündemde.
Sonuç ...?
Yumurtalık 'ta yapımı planlanan konteyner limanı ne durumda?
Yepyeni, verimli ve istihdam olanakları sunan bu projeler kente üretim ve ihracat üstünlüğü sağlar.
Tarım ve balıkçılığa yepyeni bakış açısı ve usuller kazandırır.
Karataş'a yapılacak liman ile , Kıbrıs ve doğu Akdeniz ülkeleri deniz yolu seyahatlerinim önünü açmak çok mu zordu?
Bu projeleri işlevsel hale getirecek lojistik üstünlüğü sağlayacak olan Çukurova bölgesel havalimani ile Karataş arası çok yakın aslında. Bu yolun bir an önce açılması için ne bekliyoruz?
Marmara havzası deprem riski barındırıyor. Alternatif sanayi bölgeleri, su kadar hava kadar önemliyse bu ülke için...
Bu bölge bu şartları taşırken neyi bekliyoruz?
YORUMLAR