Sedat Memili

Sedat Memili


TEMAD, ORTADOĞU'DA GÜNCEL GELİŞMELER PANELİ

13 Mayıs 2025 - 08:58

“Osmanlı Türkleri ya denizci olmaya veya eski vatanlarının kızgın çöllerinde çobanlık etmeye mahkumdur "Ali Haydar Emir Alpagot
Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Adana Şube Başkanı Oğuz Şahin özellikle aradı:
“Bu etkinliği izlemenizi isterim” dedi.  Çağ Üniversitesi ile müştereken hazırlanan panelin  moderatörü Doç.Dr. Ali Gök
“Ortadoğu’daki Güncel Gelişmeler “ başlıklı Panelin likte konuşmacıları; Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Koç;  Öğretim Üyesi Dr. Saffet Akkaya; Öğretim Üyesi Dr. Sami Doğdu .

Büyükşehir Belediye Fuayesi’nde yapılacak olan etkinliğe erkenden gittim. Katılımcıları gözledim. Emekli Astsubayla aileleri ile gelmişlerdi. Bir bayram sevinciyle etkinliğe katılmışlardı. Çoğu ailede çocukları ile oradaydı.

ŞAHİN: DEVAM EDECEĞİZ
Başkan Şahin açılış konuşmasında, Ortadoğu’daki Son Gelişmeler, Türkiye’nin Mavi Vatan Politikası ve Çin’in yükselen bölgesel etkileri hakkında konuşmacıların davet edildiğini söyledikten sonra, panelin yararlı geçmesi dileğinde bulundu.

Şahin, Türkiye’nin bölgesel meselelerine vurgu yaparak etkinliğin önemine dikkat çekti ve panele konuşmacı olarak katılan öğretim görevlileri ile katılan dinleyicilere hoş geldiniz diyerek paneli açtı.
Ve Şahin, bu son değil, TEMAD olarak bu tür etkinliklerle Türkiye’nin stratejik meselelerine dikkat çekmeyi sürdüreceklerini söyledi… “Söyledi” kelimesi yetersiz ben buna müjdeledi diyorum.

TÜRKİYE BÖLGENİN LİDERİ
Çağ Üniversitesi Rektörü ve Eski Jandarma Komutanı Prof. Dr. Murat Koç:  “Ortadoğu, tarihsel kırılmaların ve jeopolitik çıkarların kesiştiği bir coğrafya olarak bugün bir kez daha bölgesel dengeleri sarsan dinamiklerle karşı karşıya. Filistin-İsrail çatışmasındaki derinleşen insani kriz, sadece iki tarafı değil, bölgedeki aktörlerin güvenlik ve dış politika pozisyonlarını da doğrudan etkiliyor. İran’ın bölgedeki vekil aktörler üzerindeki etkisi artarken, Körfez ülkeleri daha temkinli ama stratejik pozisyonlar alıyor. Enerji politikaları ve su kaynaklarına erişim gibi klasik konuların yanı sıra, artık dezenformasyon, dijital diplomasi ve yapay zekâ destekli savunma teknolojileri gibi yeni güç unsurları da bölgesel denkleme eklenmiş durumda.

ÇOK BOYUTLU ANALİZLER ÜRETİLMELİ
Bölgede yaşanan gelişmeler yalnızca siyasi ya da askeri boyutla açıklanamaz; toplumsal yapılar, kültürel hafıza ve ekonomik kırılganlıklar da denklemin vazgeçilmez parçaları. Bu nedenle üniversiteler, düşünce kuruluşları ve diplomatik çevrelerin birlikte çalışarak çok boyutlu analizler üretmesi kritik önem taşıyor. Bölgenin lider ve pivot aktörü Türkiye’nin bu süreçteki rolü, arabulucu kimliğinin ötesine geçerek; insani diplomasi, kültürel yakınlık ve çok taraflı diyalog üretme kapasitesiyle yeniden tanımlanıyor. Uzun vadeli barış ve istikrar için, sadece ateşkes değil, adalet temelli bir uluslararası yaklaşım inşa edilmesinde Türkiye’nin önemi çok büyük” dedi.

MAVİ VATAN’IN ÖNEMİ
Mavi Vatan Konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulunan ……. Özetle şunları söyledi:
- Yeni Şekillenecek dünyada, Türkiye;  Enerji hatlarının merkezi ve transit geçiş güzergahı, Başta deniz ulaştırması olmak üzere ulaşım hatlarının kilit noktası olma konumunu sürdürecektir.

- Denizler 140 milyon Km² ile dünyanın %72’sini kaplamaktadır.
- Besin, Ticaret, Seyahat ve Keşifler için denizlerin önemi artmaktadır.
- Ticarete konu malların %90’ından fazlası ile Enerji kaynakları için deniz ulaşmı yapılmaktadır.
- 2. Dünya savaşından sonra 1945 tarihli Birleşmiş Milletler Sözleşmesine göre;
Kuvvet Kullanma yasağı; Uyuşmazlıkların Barışçı yollarla çözülmesi, Devletlerin egemen eşitliği ve Sınırların değişmezliği ilkesi imza altına alınmıştır.
- Shakespeare; “Bir dönüm çorak toprak için binlerce mil kare deniz alanı verebilirim” demişti. Bugün denizin zenginlikleri keşfedildi, bu görüş değerini kaybetti.
- Kara bitti ve dünya nüfusu her 15 yılda 1 milyar artıyor.
Devletlerin kara ülkelerinde; Keşfedilmeyen kaynaklar kalmadı. Keşfedilenler ise sona ermekte.
Çare; denizlere doğru genişlemek ve denizden istifade etmek.
- 1945 yılı Truman Deklarasyonu: ABD, kıyılarına bitişik açık denizin altında yer alan kıta sahanlığında yetkileri ABD’ye aittir.

21.Yy DENİZ YÜZYILI
Bu noktada Birleşmiş Milletler ve devletler hukukunda denizlerle ilgili anlaşmalar için genel bilgiler veren, Öğretim Görevlisi Dr. Saffet Akkaya, Mavi Vatan konusunda aydınlatıcı bilgiler verdi.
Geçmişte denizlere önem vermeyip sırtımızı denizlere dönünce Anadoluya hapsolduk.

“Varlığımız, savunmamız, güvenliğimiz, mutluluk ve refahımız ile denizlerimize tam bağımlı olacağımız döneme giriyoruz diyen Akkaya; “21. YY’ın Deniz Yüzyılı olacağını ifade etmiştir.
Deniz Harp Tarihçisi Ali Haydar Emir Alpagot (1886 – 1937): “Osmanlı Türkleri ya denizci olmaya veya eski vatanlarının kızgın çöllerinde çobanlık etmeye mahkumdur” der.


PANELE KATILANLAR
TEMAD Adana İl Başkanı Oğuz Şahin, her konuk ile tek tek ilgilendi. Adana Vali Yardım Abdullah Şahin, Türkiye Emekliler ve Çalışanlar Partisi Genel Başkanı Cengiz Erten ve Parti Yönetimi Kurulu, Bağımsız Milletvekili Adayı ve Çare Sizsiniz Dernek Başkanı Burak Yıldırım, Yüreğir Lions Kulübü Başkanı Tülay Arı , Türkiye İttifakı Partisi Kurucusu ve Adana İl Başkanı Halit Akkuş. Adana Baro Başkanı Avukat Volkan Böke, Tüm Adana Kırım Türkleri Derneği Başkanı Rüşen Yalçın ayrıca STK'ların yöneticileri, Emekli Subaylar ve Astsubaylar katılım sağladı.

(*) Not: Fotoğraflar, İsmail Hakkı Gözübatık’ın Facebook sayfasından alınmıştır. Kendisine teşekkür ederim.

           
 

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum