Kurtuluş KILINÇ

Kurtuluş KILINÇ


Yargı Sadece Muhalefeti mi Hedef Alıyor?

06 Temmuz 2025 - 15:07


Türkiye'de son zamanlarda çoğu CHP’li belediyelere yönelik yolsuzluk, rüşvet, edimin ifasına fesat, ihaleye fesat karıştırmak gibi çeşitli suçlamalarla başlatılan ve hala devam eden soruşturmalar kapsamında bazı Belediye Başkanları ve yöneticiler tutuklandı, bazılarının yargılaması ise devam ediyor.

 
Bu kapsamda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve bazı yöneticileri de cumartesi sabahı gözaltına alındı. Bu yazı yayınlandığı saatlerde Karalar'ın yargılanması devam ediyordu. Mahkeme sürecindeki bir konuyla ilgili yorum yapmak istemiyorum o yüzden bu yazıda başka bir konuyu gündeme almak istedim.
 
Adana'da Zeydan Karalar'a destek vermek için Adana Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kalabalıktan bazı insanların da ifade ettiği, sosyal medyada da sıkça karşımıza çıkan bir konuyla ilgili size bazı bilgiler vermek istiyorum.
 
Muhalefet bu operasyonların kendilerini sindirmek için yapıldığını ifade ediyor ama neredeyse hiç birisi isnat edilen suçlamaların gerçeği yansıtmadığını, yalan olduğunu söylemiyor.
 
Çoğu, Ak Partili belediyelerde de yolsuzluk, rüşvet vb. şeylerin yaşandığını ama o belediyelere dokunulmadığını iddia ediyor.
 
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden elde ettiğim bilgiler ışığında bu savın ne kadar doğru olduğunu takdirinize sunacağım.
 
Bugüne kadar Ak Partili isimlerin tamamlanan ve/veya devam eden çok sayıda dosyası olduğunu ve bundan dolayı da görevden alınan ve hapis yatan kişiler olduğunu biliyor muydunuz?
 
2024 yılında İçişleri Bakanlığı’nın verdiği 176 soruşturma izninin siyasi dağılımı şöyle: AK Parti 59, CHP 58, MHP 21, İYİ Parti 7, HDP 10.
 
Gelin kısa bir yolculuk yapalım ve hangi ilde hangi ilçede hangi Ak Partili başkanlar ne suçla yargılanmış ve yargılama nasıl bitmiş hep birlikte bakalım.
 
Aşağıda; kamuya açık yargı kayıtları ve basın kaynaklarına dayanılarak derlenen, AK Parti’ye mensup belediye başkanları hakkında açılan soruşturmalar ve sonuçları yer alıyor:
 
  • Adana / Ceyhan – A**** Ö****: 2014–2017 görev döneminde FETÖ üyeliği suçlamasıyla tutuklandı.
  • Afyonkarahisar – M*** Z*******:** 2019–2024 döneminde imar usulsüzlüğü nedeniyle 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
  • Burdur / Bucak – S***** M****** 2004–2009 görev döneminde FETÖ'den tutuklandı.
  • Burdur / Bucak / Kızılaya – C**** A**** 2014–2019 yıllarında Başkanlık yaptı. Zimmet ve usulsüzlük suçlamasıyla tutuklandı.
  • Bursa / Mudanya / Güzelyalı – S*** M**** 2004–2009 döneminde görevi kötüye kullanmaktan 5 yıl hapis cezası aldı.
  • Diyarbakır / Bağlar – H**** B******** 2019–2024 döneminde rüşvet suçu (irtikap) nedeniyle 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı.
  • Elazığ – S***** S*****: 1994–2004 arasında görev yaptı; görevi kötüye kullanmadan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.
  • Erzurum / Aziziye – F**** C**** 2009–2014 döneminde FETÖ üyeliği nedeniyle 6 yıl 8 ay hapse çarptırıldı.
  • Erzurum / Aşkale – E**** B**** 2009-2014 döneminde Başkanlık yaptı. FETÖ üyeliğinden tutuklandı.
  • Erzurum / Horasan – A**** A**** 2019–2023 döneminde zimmet ve suç örgütü üyeliği suçlamasıyla tutuklandı.
  • Gaziantep / Nurdağı – Ö***** K**** 2019–2023 döneminde bilinçli taksirle ölüme sebep olmaktan tutuklandı.
  • Giresun / Çamoluk – S***** A**** 2009–2014 döneminde FETÖ üyeliği nedeniyle gözaltına alındı.
  • Kayseri / Develi – R***** Ö****: 2004–2009 döneminde FETÖ üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
  • Konya / Ilgın – H** İ**** Ö*****: 2009–2014 döneminde FETÖ üyeliği nedeniyle siyasi yasakla cezalandırıldı.
  • Nevşehir / Nar – A***ď E**** 2009–2014 döneminde FETÖ üyeliği nedeniyle siyasi yasak aldı.
  • Sakarya / Pamukova – F**** T********:** 2004–2009 döneminde zimmet ve sahtecilik suçlarıyla 12 yıl 19 ay hapis cezasına çarptırıldı.
  • Şanlıurfa / Ceylanpınar – F***** S****: 2019 itibarıyla ihale usulsüzlüğü ve naylon fatura suçlamasıyla yargılanıyor; soruşturma izni verildi.
  • Şırnak / Hilal – C***** B***** 2014–2024 döneminde rüşvet ve ihaleye fesat davalarında mahkûm oldu.
  • Şırnak / Uludere – S***** Ü*****: 2014–2024 döneminde ihaleye fesat suçundan 3–4 yıl arasında hapisle yargılandı. Mahkum oldu.
  • Şırnak / Şenoba – S**** B****: S. Ü gibi 2014–2024 döneminde ihaleye fesat suçundan 3–4 yıl arasında hapise yargılandı. Mahkum oldu.
  • Yalova / Subaşı – V**** Y*****: 2014–2019 döneminde FETÖ üyeliği nedeniyle yurt dışı yasağı cezası aldı.
 
Bu tablo, AK Parti’ye bağlı belediye başkanlarına da ciddi şekilde soruşturma izni verildiğini ve bazı isimlerin mahkûmiyetle sonuçlandığını gözler önüne seriyor.
 
Kamuoyunda (haklı olarak) Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek gibi neden yargılanmadığı tartışılan isimler de var. Buna da cevabı yöneticiler net bir şekilde vermelidir.
 
Bu bilgiler, muhalefetin “Yargı yalnızca bizi hedef alıyor” iddiasını çürüten somut kanıtlar. Yargı süreci siyasi ayrım yapmaz, yapmamalıdır. Güvenlik güçleri kişeye değil fiile odaklanıyor. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin verisi de bunu doğruluyor ancak ikinci bir sorun da var: Soruşturmalar devam ederken halkın vicdanını örselemeden, hukukun üstünlüğüne inancı zedelemeden davaları tamamlamaktır. Bu nedenle; iletişim stratejisinde sorular ve yanıt arayışları kadar, şeffaflığı korumak da kritik önem taşır.
 
Türkiye’nin demokratik yapısı ancak şeffaflık ve adil süreçlerle güçlenir. Devletin dini adalettir. Buna herkesin sıkı sıkıya sahip çıkması gerekir.
 

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum