Vedat KAHYALAR

Vedat KAHYALAR

[email protected]

ADANA PROJELERİ - 1

07 Mayıs 2025 - 17:58

2015 yılında, yıllar önce Hürriyet Çukurova ekinde yazdığım bir Adana projesini, Adana Ticaret Odasının meclis toplantısında bir üye meclise okuyarak  Adana'ya bu projeyi gerçekleştirmeyi teklif etmiş ve büyük bir memnuniyetle kabul edilmişti.  
 
Adana SERA Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmalarını bu şekilde başlattık.
 
2015 yılında başlattığımız projeye; Adana Valiliği, Adana Ticaret Odası, Ziraat Odası, Çukurova Üniversitesi, Çiftçi Birliği ve birçok seracı destek verdi, bizi cesaretlendirdi.
 
Önce yer seçimi çalışmaları sonra yatırımcılara sunumlar, planlama, projelendirme, Bakanlık ilişkileri, izinler vs 2017 yılı sonunda Adanamız ADANA SERA OSB'sine resmen kavuştu.
 
Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi neden önemliydi?
Bir tarafta seralar, hemen yanı başında, burada üretilen ürünlerin işlendiği fabrikalar olacaktı.
 
SERA, tarla üretimine nazaran çok daha büyük verim alınan, korumalı ve sürekliliği olan, bereketli bir üretim şeklidir. Seracılık, tarla üretimlerine nazaran bazı ürünlerde 10 kat, bazı ürünlerde daha fazla verim alınabilen, doğal zamanının dışında üretildiği için de satış, ihracat, fiyat avantajları yüksek olan bir üretim şeklidir.
 
Bu olumlu yanlarından dolayı projemiz beklenenden çok fazla bir ilgi ile karşılandı. Bölgeden parsel almak isteyenler neredeyse tahsis edilecek alanın 10 katını geçti.
 
Adana’nın yatırım deseni değişmeliydi. Bu ilgi bunu gösteriyordu.
Proje fikrimizin dogrulugu gosterilen ilgiden anlaşılıyordu. Projede çalışanlar, paydaşlar, seracılar çok heyecanlı idi.
 
Ancak bürokrasi ve siyasal karar alıcılar bizim duyduğumuz heyecanı pek duyamadılar. 2017 de resmen kurulan SERA OSB 'miz, 8 yılı geride bırakmasına rağmen hâlâ açılabilmiş değil.
 
Aldığım bilgiye göre altyapı ihaleleri yapılmış, temmuz gibi bitmesi ve yatırımcılara tahsisi başlayabilecekmiş.
 
Yıllarca uğraşıp didindiğimiz, projesini bizzat yazdığım SERA OSB hakkında biraz bilgi vereyim:
 
SERA OSB altyapı çalışmaları Karataş ilçesindeki Bebeli Köyünde, 3 bin 200 dönümlük alanında gerçekleştirilecek, altyapı inşaat ihalesi için toplam maliyet 665 milyon lira olarak belirlendi.
 
Sera OSB’nin işlerlik kazanması ile yılda 100 bin ton bitkisel üretim yapılması planlanıyor. Proje kapsamında yeşil üretim için; yağmur suyu hasadı ve atık su arıtması ile karbon salınımını azaltıcı önlemler de yer bulacak. Seralarda ağırlıklı olarak az ilaç ve gübre kullanımını öngören topraksız tarım gerçekleştirilecek. Karataş Sera OSB’de en küçük sera büyüklüğü 25 dekar, en büyük sera büyüklüğü ise 125 dekar olacak.
 
5 BİN KİŞİ İSTİHDAM HEDEFİ
Adana’daki üretilen bitkisel üretimin her 10 kilosundan 1 kilogramının, Karataş OSB’de üretilmesi hedefleniyor. Karataş Sera OSB’de; işleme, paketleme, depolama ve AR-GE tesisleri bir arada bulunacak. Sera OSB’nin tam anlamıyla hayata geçmesi halinde 5 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Bu arada, enerji ihtiyacı da bölgeye kurulacak 20 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi santralinden sağlanacak ve proje yeşil, çevreci, sıfır atık projesine uyumlu olacak.
 
Karataş ile Çukurova Bölgesel havalimanı yolu açılmalıdır.
Karataş ile yeni açılan Çukurova Bölgesel havalimani arasındaki yol yapımının bir an önce hizmete alınması ile seralarda üretilecek ; sebze, meyve, çiçek ve fidanların çok kısa sürede dünya ülkelerine ulaştırılabileceğini ısrarla yeniden hatırlatıyorum. Bu yol normal yolun üçte biri kadar kısadır.
 
Bir sonraki yazımızda SU ÜRÜNLERİ OSB yi yazarım inşallah.

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum